Maart in je tuin

Wil je je tuin aanleggen, is je tuin aangelegd? Weet je niet wat eerst gedaan, of gewoon niet wat gedaan? Wij helpen je graag met wat tips. Elke maand publiceren we hier enkele raadgevingen die je kunnen helpen bij de aanleg van je tuin, bij het onderhoud van je tuin, bij het genieten van je tuin. Is je tuin het onderhouden niet waard? Heb je geen plezier aan je tuin? Is je tuin monotoon, het herinneren niet waard? Weet dan dat wij je ook je kunnen en willen helpen bij het ontwerpen van je tuin, zodat je tuin een buitenruimte wordt die plaats biedt om te lezen, spelen, werken, relaxen, te genieten,… Wij zijn een studiebureau dat zich specialiseert in private tuinen. Volgens ons kunnen originaliteit, liefde en deskundigheid jouw tuin tot een tuin maken die herinnerd wordt. Het is onze overtuiging dat tuinen voor veel geluk kunnen zorgen.

Eind maart begint de lente. Haal al eerder het voorjaar in huis. Knip een aantal takken van vroege bloeiers af en zet ze in een vaas. Zo heb je al vroeg de voorjaarskleuren en -geuren in huis. Onkruid steekt vanaf de eerste zon de kop op en onkruid heeft geen warm weer nodig om hard te groeien. Wees er snel bij, dan wordt onkruid nooit een probleem en heb je er later weinig/minder last van. Bereid je tuinmeubels voor op het nieuwe seizoen. Zo ben je zeker dat je vanaf de eerste zonnestralen buiten kan zitten op een propere stoel.

Exotische kuipplanten hebben de hele winter binnen in de serre gestaan. Zet bij mooi weer de ramen open zodat de planten zich al voorbereiden aan het ‘harde’ buitenleven en enigszins afgehard worden. Het einde van het plantseizoen nadert. Hagen, heesters en bomen met blote wortel worden best nog deze maand geplant. Eens het blad uitloopt, wordt verplanten delicater en is de kans dat de planten heth alen een stuk kleiner.

Uitgebloeide narcissen worden best zo snel mogelijk verwijderd, dit kan met de snoeischaar of met de hand. Als de uitgebloeide bloemen blijven staan vormen ze zaad dozen die de plant energie vragen, je kan best de plant sparen om volgend jaar weer flink te groeien en bloeien.

Gazon

Verwijder mos uit je gazon door te verticuteren. Zo krijgt het gras weer ruimte om verder te groeien. Gooi een mengsel van compost en zand over je gazon. Wil je gazon zaaien, doe dat dan vanaf nu tot in de herfst.

Snoeien

Het is tijd om de klimrozen wat terugte snoeien. Je kunt de zijtakken flink terug terugsnoeien, ongeveer tot bove nhet vijfde oog. Snoei de hoofdtakken niet. Dat mag alleen bij het verjongen van oude klimrozen (door onderaan een oude hoofdtak weg te knippen). Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden. Dorre delen van de vaste beplanting wordt best afgeknipt. Laat het snoeiafval gerust tussen de planten liggen, ditv erteert en verbetert de structuur van de bodem. Snoei je klimop. Verwijder loshangende takken en verwijder stengels die zich op ramen en houtwerk hebben bevestigd. Kuipplanten beginnen te groeien. Zorg ervoor dat ze diep ingesnoeid worden, zodat ze zich vertakken en goed kunnen uitgroeien

Vijver

Is het water van je vijver boven de10°C, mag je je vissen beginnen voeren. Je vissen zijn nu nog niet erg actief, geef dus met mate eten. Wanneer je te veel eten in je vijver gooit, ga je algengroei bevorderen. En dat wil je niet. Na de koude wintermaanden is de conditie van je vissen sterk achteruit gegaan. Controleer de vissen zorgvuldig op eventuele ziekteverschijnselen. Zorg vooral in deze periode voor voldoende zuurstof. Tijdige maatregelen kunnen vissterfte later in maart en april voorkomen. Nu de waterplanten (en algen), weer beginnen uit te lopen, is het zaak de afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen. Verwijder ook al het bodemvuil wat in de vijver gewaaid is. Hoe meer (afgestorven) organisch materiaal in je vijver des te feller gaan algen groeien.

Veel succes met je tuin,

Erik Verstreken,

Tuinarchitect bij Green!Mind

Op March 23, 2011